Президентът Румен Радев се срещна днес с президента на Обединените арабски емирства.

...
Президентът Румен Радев се срещна днес с президента на Обединените арабски емирства.
Коментари Харесай

Радев от ОАЕ: България може да стане износител на енергийни ресурси на бъдещето

Президентът Румен Радев се срещна през днешния ден с президента на Обединените арабски емирства. Предстои да се подпише меморандум за стратегическо партньорство сред двете страни.

,,Самият факт на поканата за тази аудиенция е задоволително сладкодумен и той демонстрира, че откакто има предпочитание за възобновяване на разговора на най-високо политическо равнище,

това е индикатор за повишеното доверие към България и интерес към растящите стопански благоприятни условия на нашата страна.

Сигурен съм, че срещата с президента дава спомагателен подтик за развиване на партньорството в доста и то значими области “, сподели Радев пред Българска национална телевизия по време на визитата си.

Президентът съобщи, че ще се подпише меморандум за стратегическо партньорство сред двете страни,

който ще отвори вероятност за трансформиране на политическата воля в нови благоприятни условия за съдействие и партньорство в сферите: стопанска система, вложения, енергетика, търговия, цифрови и зелени технологии, градоустройство.

Подписва се и значимо съглашение в региона на образованието, науката и културата, земеделието, обмена на информация и отбранителната индустрия.

България не би трябвало да лимитира своята упоритост до търсене на нови вложения. Напротив – ние сме тук в търсене на нови партньорства.

България предлага един голям капацитет и като стопанска система, и като просвета, и като обучение и най-много геният на нашите младежите, тъй че взаимно да градим това взаимноизгодно съдействие, уточни Радев.
Той съобщи, че в това отношение служебното държавно управление поставя една извънредно добра основа и се надява идващите държавни управления да надграждат бързо постигнатото досега.
България може да бъде освен добър стопански сътрудник, само че и сериозен фактор в създаване на по-солидна връзка сред страните от Залива и Европейски Съюз, тъй като има освен стратегическо състояние, а натрупа огромен политически, стопански и теоретичен капацитет, добави още президентът.
Сподели още, че се преглеждат опциите за енергийна диверсификация – импорт на природен газ и нефт от ОАЕ, само че това не изчерпва капацитетът на нашето партньорство.
Ние можем с високи технологии, теоретичен капацитет и естествени дадености да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород, и то в огромни количества и да го изнасяме. От страна-транзитьор да станем страна-производител, експортьор на енергийни запаси на бъдещето. Това е огромна цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които от дълго време работят в тази област и имат софтуерни решения на доста добра себестойност, разяснява президентът.

Според него съответният продан на информация стартира по време на бизнес форума, а политическата аудиенция на най-високо равнище има за цел да даде вероятност на това партньорство.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР